Contract for difference en beleggen

Contract for difference en beleggen

Als je al een tijdje belegt of net begonnen bent met beleggen heb je de term “contract for differences” afgekort als CFD ongetwijfeld al eens gehoord. Contract for differences zijn erg populair onder beleggers, vanwege het feit dat er grote winsten mee kunnen worden gemaakt. Maar er zijn ook behoorlijke risico’s, zeker als men gebruikmaakt van de hefboom optie. In dit uitgebreide artikel over contracts for differences leggen we uit wat contracts for differences precies zijn, waar je met een CFD in belegt, hoe je erin handelt en wat de voordelen en nadelen zijn. Wanneer je eenmaal kennis hebt genomen van de bijbehorende risico’s kun je zelf aan de slag.

Wat is een contract for difference?

Een CFD is een contract tussen jou als belegger en je broker over het koersverschil van een beleggingsinstrument. Dat kan om allerlei beleggingsinstrumenten gaan, zoals aandelen, grondstoffen, valuta en zelfs de complete index. Je spreekt met je broker een verschil in prijs af en wacht tot de prijs stijgt of naar beneden gaat. Zodra de koers is veranderd kun je beslissen je CFD te stoppen en geld te incasseren. Maar het kan ook andersom gaan. Dan verdient je broker geld aan jou omdat je verwachting niet is uitgekomen. Zodra je een hefboom inzet kun je je winst vergroten, want bij een hefboom van bijvoorbeeld 1 op 10 hoef je per 10 euro omdat ze ergens aandelen in hebben zitten.

Voordelen

De handel in CFD is zeer populair onder beleggers vanwege het feit dat er veel voordelen zijn. Voordat CFD-trading werd geïntroduceerd was het nog niet mogelijk om in te spelen op beursdalingen. Met CFD’s kan dat dus wel en dat biedt vele mogelijkheden voor beleggers. Een ander voordeel is dat je geen transactiekosten betaalt als je een contract afsluit. Daarbij kun je 24/7 handelen in CFD’s en ben je niet gebonden aan de openingstijden van de beurs. Wie weet wat hij doet kan veel winst maken met de handel in deze contracten. De hefboomwerking speelt daarbij een zeer grote rol.

Nadelen en risico’s

Aardig wat voordelen aan CFD’s, zou je zeggen, maar vooral de nadelen maken het dat de handel in contracten (CFD’s) zeer risicovol is. De uitwerking van een hefboom wordt bijvoorbeeld onderschat en alleen de voordelen ervan krijgen aandacht. Want hoewel je enorme winsten kunt maken, zijn de verliezen die je kunt boeken vaak net zo groot. Al betaal je maar een deel van je investering, wanneer je verliest moet je het hele verschil aan de broker betalen. Het is dan ook erg belangrijk om je goed te verdiepen en niet zomaar te starten met CFD’s. De ervaring is namelijk dat ongeduldige investeerders te snel instappen in CFD’s en een groot deel van hun vermogen zonder nadenken investeren en verliezen.

Conclusie

Sinds de komst van CFD’s is het mogelijk om in te zetten op een daling van de beurskoers en daardoor heel veel geld te verdienen. In je contract for difference spreek je met je broker af dat jullie inzetten op het prijsverschil voor en na een periode. Door een hefboom kun je nog meer verdienen. Bij een hefboom van 1:50 hoef je per 50 euro zelf maar 1 euro in te leggen en toch pak je winsten goed mee. Bijvoorbeeld: stel dat een aandeel voor 100 euro werd gekocht en dat tegen 10% winst weer werd verkocht, dan verdien jij 5 euro op dat aandeel, terwijl je er zelf maar 1 euro in gestopt hebt. Dat is een enorme winst van maar liefst 400%. Maar helaas werkt het andersom ook zo en zo kan de keuze voor een hefboom ook tot ontzettend veel verlies leiden.

Beleggen in CFD

Beleggen in verschil

CFD artikel

Informatie over CFDs

Info over CFD

Investeren in CFD

Contracts for difference

Beleggen met hefboom

Alles over CFD

Contract for differences

Informatie CFD handel

CFD handel

Contract for difference uitleg

Uitleg contract for difference

Website over CFD

Link toevoegen

Link toevoegen